Suomen suhde ydinaseisiin NATOn jäsenenä -keskustelutilaisuus ma 18.9.2023

​​Mitkä ovat ydinaseiden rooli ja turvallisuusriskit Suomessa Nato-jäsenyyden olosuhteissa? Millä tavoin Suomi Naton jäsenenä käsittelee, ottaa kantaa ja toimii ydinaseita koskevissa kysymyksissä?

Tule kuulemaan ja osallistu keskusteluun siitä, miten voimme luoda rauhanomaisemman tulevaisuuden. Yhdessä voimme vaikuttaa maailmanrauhaan ja turvallisuuteen. Tule mukaan muutoksen tekijäksi ja osallistu tärkeään keskusteluun ydinaseista! Keskustelussa asiantuntijana toimii Kati Juva, joka on yksi Ydinaseseurantaryhmän asiantuntijoista. 

Keskustelutilaisuus järjestetään maanantaina 18.9. klo 17.30 alkaen kahvittelulla, keskustelu alkaen klo 18.00. Tapahtumapaikkana on Villa Salin, Tiirasaarentie 2, 00200 Helsinki. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä Wilpfin instagram-tilin kautta: @wilpf_finland 

Ydinaseseurantaryhmä

Itsenäinen asiantuntijoista koostuva Ydinaseseurantaryhmä julkisti 17.5.2023 Suomi ja ydinasepolitiikan haasteet-raporttinsa. Ryhmän muodostivat tammikuussa 2023 Suomen Rauhanliitto – Finlands Fredsförbund, 18 rauhanjärjestön kattojärjestö, Lääkärin sosiaalinen vastuu LSV, Tekniikka elämää palvelemaan TEP ja Pugwash Conferences on Science and World Affairs, jotka kansainvälisesti seuraavat ydinaseisiin liittyviä kysymyksiä.

Tuoreessa raportissa suositellaan, että Suomi jatkossakin kieltää ydinräjähteiden maahantuonnin, valmistamisen, hallussapidon ja räjäyttämisen. Myöskään Suomen osallistumista ydinasehyökkäyksen harjoitteluun ei suositella, eikä niitä suositella sallittavan Suomen ilmatilassa.

Kati Juva

Kati Juva oli yksi Suomen Ydinaseseurantaryhmän raportin kirjoittajista yhdessä Tarja Cronbergin ja Erkki Tuomiojan (puheenjohtajat), Jaakko Ellisaaren, Tytti Erästön, Mika Kerttusen, Claus Montosen, Juha Pyykkösen, Katarina Simosen, Juha Vuoren ja Raimo Väyrysen kanssa.

Kati Juva on toiminut lääkäreiden rauhanliikkeessä 1980-luvulta lähtien. Hän on toiminut niin Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n kuin kansainvälisen International Physicians for the Prevention of Nuclear War neuvoston puheenjohtajana. Lisäksi hän on International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) Finlandin toinen koordinaattori. IPPNW sai Nobelin rauhanpalkinnon 1985 ja ICAN 2017.

Kommentoi