Pohjoismaiset rauhanjärjestöt perustivat Rauhanallianssin

Heinäkuussa 2023 perustettiin Pohjoismainen rauhanallianssi (Nordic Peace Alliance). Perustamiskokous järjestettiin Helsingörissä. Kokoukseen osallistui yli 60 edustajaa lähes 40 pohjoismaisesta rauhanjärjestöstä, mukaan lukien Tanskan, Suomen ja Norjan WILPFin osastot.

Pohjoismaisen rauhanverkoston perustamista oli suunniteltu jo jonkin aikaa. Venäjän sota Ukrainassa, militarismi ja kasvava polarisaatio Euroopassa vaikuttivat osaltaan siihen, että pohjoismaiset rauhanjärjestöt ja -ryhmät halusivat laajentaa ja tiivistää yhteistyötään.

Allianssin toiminnasta vastaa koordinaatioryhmä. Koordinaatioryhmään valittiin kaksi jäsentä kustakin maasta. Suomen edustajiksi valittiin Marianne Laxén Suomen Rauhanliitosta ja WILPF Suomen osastosta sekä Teemu Matinpuro Rauhanpuolustajista ja heidän varajäsenekseen Jyry Virtanen Suomen Aseistakieltäytyjäliitosta.

Verkoston perustamista edelsi kaksipäiväinen seminaari, jossa käsiteltiin muun muassa rauhaa hyvinvoinnin ja kehityksen edellytyksenä, Pohjoismaita ja Natoa, Ukrainan sotaa, vaihtoehtoisia ratkaisuja konflikteihin ja sotiin sekä tarvetta tehdä yhteistyötä ilmastoliikkeen kanssa. Pohjoismaiden pääministereille, Pohjoismaiden neuvostolle ja Pohjoismaiden ministerineuvostolle lähetettäväksi hyväksyttiin vetoomus ydinaseettoman Pohjolan puolesta.

Kommentoi