Suomen ydinaseseurantaryhmä julkaisi raportin ydinasepolitiikan haasteista – WILPF:n keskustelutilaisuus tulossa syyskuussa

Itsenäinen asiantuntijoista koostuva ydinaseiden seurantaryhmä julkisti 17.5.2023 Suomi ja ydinasepolitiikan haasteet-raporttinsa. Ryhmän asettivat tammikuussa 2023 Suomen Rauhanliitto – Finlands Fredsförbund, 18 rauhanjärjestön kattojärjestö, Lääkärin sosiaalinen vastuu LSV, Tekniikka elämää palvelemaan TEP ja Pugwash Conferences on Science and World Affairs, jotka kansainvälisesti seuraavat ydinaseisiin liittyviä kysymyksiä.

Tuoreessa raportissa suositellaan, ettei Suomi luovu ydinräjähteiden maahantuonnin, valmistamisen, hallussapidon ja räjäyttämisen kielloista. Myöskään Suomen osallistumista ydinasehyökkäyksen harjoitteluun ei suositella, eikä niitä suositella sallittavan Suomen ilmatilassa.

Ydinaseseurantaryhmän mukaan Suomen ei tule luopua tavoitteesta edistää ydinaseriisuntaa Nato-jäsenyydestä huolimatta, vaan Suomen tulisi vastedeskin suhtautua avoimesti ydinasekieltosopimukseen ja osallistua tarkkailijana sen kokouksiin. Osastomme pitää huomiota erittäin tärkeänä ja kannatettavana. 

WILPF Suomen osasto järjestää syyskuussa 2023 keskustelutilaisuuden seurantaryhmän raportista. Päivämäärä ja lisätietoa tapahtumasta ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa. Tilaisuudessa on mukana ydinaseseurantaryhmän jäsen Kati Juva.

Kommentoi