Mielenosoitus 14.5. Helsingissä

Rauhanjärjestöt kutsuvat koolle Rajat auki rauhalle! -mielenosoituksen 14.5. Helsingissä. Mielenosoituskulkue kokoontuu Senaatintorilla kello 13 ja matkaa 13.30 alkaen Pohjois-Esplanadin ja Mannerheimintien kautta Kansalaistorille. Kulkueeseen ei toivota puoluepoliittisia tunnuksia. Tapahtumassa ei hyväksytä väkivaltaisuutta tai mitään siihen yllyttävää.
Kulkue saapuu Kansalaistorille kello 14 vaatimaan suunnanmuutosta sotaisalle politiikalle ja muistuttamaan rauhanomaisten vaihtoehtojen olemassaolosta. Kansalaisjärjestöt kertovat teltoissaan, mitä kaikkea nykyaikainen arjen rauhantyö pitää sisällään. Ohjelmalavalle nousee muusikoita ja puhujia.

Mielenosoituksen teemat

Puretaan jännitteitä, ei luoda niitä!
Suomen tulee olla aloitteellinen liennytyksen ja vuoropuhelun edistäjänä. Sotaharjoitusten sijaan tarvitsemme neuvotteluyhteyttä. Sotilaallinen liittoutumattomuus antaa uskottavuutta Suomen roolille konfliktien sovittelijana.
Turvaa kaikille!
Inhimillinen pakolaispolitiikka tarkoittaa ihmisarvon tunnustamista YK:n ihmisoikeuksien julistuksen ensimmäisen artiklan mukaisesti: ”Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.” Meidän tulee kohdella sotia pakenevia ihmisiä yksilöinä ja annettava turvaa heille, jotka sitä tarvitsevat.
Asevarustelun sijaan varoja kestäviin ratkaisuihin!
Hallitus on leikannut sosiaali- ja terveydenhuollosta, kehitysyhteistyövaroista, koulutuksesta ja köyhimpien tuista. Samaan aikaan hallitus on kasvattanut sotilasmenoja ja suunnittelee jätti-investointia uusiin hävittäjiin. Todelliset globaalit uhat, kuten ilmastonmuutos eivät näytä heijastuvan hallituksen politiikkaan millään tavoin. Tähän on tultava muutos. Maailmasta tulee parempi paikka kaikille elää, kun resursseja suunnataan ilmastonmuutoksen, köyhyyden ja epätasa-arvoistumisen torjuntaan. Hyvinvoiva ekosysteemi ja sellainen ihmiskunta, jossa kaikkien ihmisarvoa kunnioitetaan, on meidän kaikkien etu.
Suomen pysyttävä sotilasliittojen ulkopuolella!
Kansalaisten enemmistö vastustaa Natoon liittymistä. Se ei näytä heijastuvan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan millään tavoin. Voidaankin puhua demokratian kriisistä, jossa poliittisia ratkaisuja tehdään pienessä piirissä ilman syvällistä keskustelua turvallisuuspolitiikan suuntaviivoista. Tarvitsemme vision siitä, miltä aktiivinen rauhaa edistävä ulko- ja turvallisuuspolitiikka sotilaallisesti liittoutumattomana tarkoittaa, ja miten sitä voidaan kehittää vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin.

Tapahtuman järjestävät
Tapahtuman järjestäjinä ovat WILPFin lisäksi mm. Rauhanpuolustajat, Rauhanliitto, Aseistakieltäytyjäliitto, ICAHD Finland, Changemaker ja Rauhankasvatusinstituutti.

Kommentoi