100-vuotisjuhlat Haagissa

Kongressi 22.-24.4.2015, Haagin Rauhanpalatsi

Haagin Rauhanpalatsin uudisrakennuksessa kokoontui noin 300 WILPFin jäsentä, mukana ilahduttavan runsaasti myös nuoria naisia, viralliseen kongressiin. Kongressissa hyväksyttiin kolme uutta osastoa, Manifesti 2015, kansainvälinen toimintasuunnitelma seuraavan kolmen vuoden ajaksi ja 10 julkilausumaa sekä valittiin uusi Executive Committee.
20684_10153181858216014_6072086258052704046_n
Kongressi toivotti tervetulleiksi Kamerunin, Ghanan ja Israelin osastot. Israelin osasto on ollut muutaman vuoden toimimatta, on nyt uudelleen aktivoitunut. WILPFin kansallisten osastojen määrä nousi siten 33:een. Kaksi uutta ryhmää myös hyväksyttiin: Nicaragua ja Uganda. Kaukaisimmat kongressiin osallistujat olivat saapuneet Polynesiasta.

WILPFin Manifesti 2015, toinen manifesti sataan vuoteen, oli yksi kongressin kohokohdista. Manifestia oli valmisteltu perusteellisesti osastojen, International Boardin, Executive Committeen ja sihteeristön yhteistyönä ja siinä julistetaan järjestömme tavoitteet, analyysimme sodan syistä ja WILPFin työn painopisteet. Manifesti hyväksyttiin vilkkaan keskustelun siivittämänä. Samoin hyväksyttiin International Programme 2015 – 2018, järjestön toimintaohjelma, johon sihteeristö sai evästyksiä ympäristöohjelman mukaan ottamisesta ja muutamista täydennyksistä. Ohjelma julkistetaan täydennetyssä muodossa myöhemmin.

Budjetti 2015 – 2018 hyväksyttiin. Jäsenmaksut kattavat vain 2 % toiminnasta, suurin osa rahoituksesta tulee projektien kautta.

Sääntömuutosehdotusten käsittelemisestä äänestettiin, tuloksena oli, että sääntömuutoksia ei käsitelty tässä kongressissa.

Julkilausumia hyväksyttiin kokonaista 10 kappaletta ajankohtaisista aiheista, mukana myös Suomen osaston esittämä julkilausuma tyttösotilaista. Kaikki julkilausumat ovat luettavissa yhdessä dokumentissa.

Executive Committee ja International Board

Kongressi valitsi äänestyksen tuloksena uuden Executive Committeen:
– Kozue Akibayashi (Japani), valittiin kansainväliseksi puheenjohtajaksi
– Joy Onyesoh (Nigeria), Margrethe Tingstad (Norja), Catia Confortini (USA) ja Sameena Nazir (Pakistan) valittiin varapuheenjohtajiksi ja Kerry McGovern (Australia) rahastonhoitajaksi.Kozue kertoo ajatuksistaan WILPFin erikoislaadusta ja tulevaisuudesta: Kozuen haastattelu heti valinnan jälkeen.

International Board koostuu ExComista sekä jokaisen osaston nimittämästä edustajasta. Suomen edustaja IB:ssa on Marianne Laxén ja varaedustaja Aila Auvinen.

WILPFin erityinen historia tuli eläväksi kahden yhdysvaltalaisen kongressiosallistujan kertoessa isoäideistään, jotka 100 vuotta sitten matkustivat Haagiin Naisten Kansainväliseen Kongressiin. Yhteensä 1200 suffragettia sotaakäyvistä ja puolueettomista maista kokoontui Haagiin, rohkeana tavoitteenaan lopettaa ensimmäinen maailmansota.

Konferenssi 27.-29.4.2015, World Forum Haagissa

Konferenssissa juhlittiin 100 vuotta rauhantyötä monipuolisella ohjelmalla. Kolmen päivän aikana pidettiin viisi ”täysistuntoa”, yli 40 luentoa, paneelia tai työpajaa, yli sata puhujaa esiintyi ja osallistujina oli 1000 naista ja muutamia miehiäkin 80 maasta. Sodasta ja väkivaltaisista konflikteista kärsiviltä alueilta tulevien naisten puheenvuorot tekivät konferenssin teemoista konkreettisia ja median uutisista tuli meitä lähellä olevien ihmisten todellisia, äärimmäisiä elämäntilanteita.

Konferenssiin kuului myös tori, jonka kojuissa kansalliset osastot ja WILPFin kumppanijärjestöt esittelivät toimintaansa, ja WILPFin historiaa esitteleviä näyttelyjä. Suomen osasto oli esillä yhteisellä torikojulla pohjoismaisten osastojen kanssa.

Osallistujien joukossa oli myös miehiä ja Men Engage-allianssi, johon kuuluu eri maiden kansalaisjärjestöjä, jotka toimivat tasa-arvon puolesta, väkivallattomien ratkaisujen vahvistamiseksi miesten ja poikien elämässä ja laajemmalti konfliktitilanteissa.
avajaiset
Konferenssin avajaisissa esiintyi kuusi inspiroivaa puhujaa: Nobelin rauhanpalkinnon saajat Leymah Gbowee Liberiasta, Shirin Ebadi Iranista, Mairead Maguire Pohjois-Irlannista ja Jody Williams Yhdysvalloista, yli 40 vuotta WILPFissä jäsenenä, pääsihteerinä ja kansainvälisenä presidenttinä vaikuttanut Edith Ballantyne ja WILPFin nykyinen pääsihteeri Madeleine Rees. Avajaisten teemana oli The movement starts now – nyt on luotava uusi rauhanohjelma 21. vuosisadalle!

Kansainvälisen WILPFin kotisivuilla on runsaasti tietoa konferenssista. Vaikuttava avajaispaneeli ja 40 muuta istuntoa myös videoitiin ja julkaistiin:kts Voice Republic.

Kohtaamiset siskojen kanssa eri puolilta maailmaa olivat tapahtumien parasta antia.

Viimeisenä konferenssipäivänä osallistujat päättivät lähettää rauhanomaiset valtuuskunnat viemään 11 maan suurlähetystölle Haagissa kirjeen, jossa vaadittiin sotatoimien lopettamista Jemenissä. Aie syntyi jemeniläisen konferenssiosallistujan innoittamana.

*************
Nobelin rauhanpalkinnon saaneet naiset ovat perustaneet Nobel Women’s Initiative –nimisen järjestön, joka toimii ihmisoikeuksien ja rauhan puolesta:http://nobelwomensinitiative.org

Journalisti Amy Goodmanin perustama riippumaton uutiskanava Democracy Now! julkaisee päivittäin uutisia, reportaaseja ja haastatteluja sodasta ja rauhasta, kansainvälisistä asioista ja USA:n tapahtumista. Goodman esiintyi konferenssissa ja teki kanavalleen juttuja Haagin kokouksista:www.democracynow.org

Kommentoi