Suomen on allekirjoitettava ja ratifioitava ydinaseita kieltävä sopimus

Avoin kirje Suomen hallitukselle Ulkoministeri Pekka Haavisto

Torstaina 6. elokuuta on kulunut 75 vuotta siitä, kun atomipommi tuhosi Hiroshiman kaupungin. Joitakin päiviä myöhemmin toinen pommi tuhosi Nagasakin kaupungin. Yli 200 000 ihmistä kuoli heti ja monet tuhannet ihmiset kärsivät vuosikausia useista jälkisairauksista.

Maailmassa on nyt 13 400 ydinasetta. Ydinasevaltiot (USA, Venäjä, Ranska, UK, Kiina, Pakistan, Intia, Israel ja Pohjois-Korea) käyttävät ydinaseisiin noin 73 miljardia dollaria vuodessa. Nämä maat väittävät, että ydinaseet ovat hyödyllisiä aseita, mutta niiden käyttö olisi tuhoisa koko ihmiskunnalle.

Kuvittele jos nämä rahat käytettäisiin esimerkiksi ilmastomuutoksen torjumiseen!

Vuonna 2017 YK:ssa hyväksyttiin ydinaseiden kieltämistä koskeva sopimus. Se kieltää ydinaseiden hallussapidon, käytön, käyttöuhan ja kehittämisen. Se torjuu kategorisesti ajatuksen, että ydinaseet tarjoavat turvallisuuden tai vakauden Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons.
Suomen hallitus ei ole vielä allekirjoittanut sopimusta, huolimatta siitä, että suuri osa suomalaisista haluaa sitä. Esitämme, että Suomen hallitus allekirjoittaa sopimuksen pikaisesti.

Women´s International League for Peace and Freedom (Wilpf) Suomen osasto
Arja Laine Marianne Laxén

Hiroshima-ilta Helsingissä

Atomipommien uhreja muistetaan ympäri maailmaa Hiroshima-päivänä 6.8. Samalla muistutetaan ydinaseriisunnan ja rauhantyön tärkeydestä. On meidän tehtävämme muistaa, jotta voimme sanoa: Ei koskaan enää.
Helsingissä kokoonnumme sytyttämään elävän liekin atomipommien uhrien muistolle 6.8.2020 klo 21 alkaen Töölönlahdelle, lähellä Oopperan amfiteatteria.
Puhujina ulkoministeri Pekka Haavisto ja yliopisto- ja kisapappi Leena Huovinen. Musiikista vastaavat Paleface ja Koiton Laulun pienempi kokoonpano.

Pidetään turvavälejä toisiimme! Tulethan paikalle vain terveenä, kiitos!
Tapahtuman järjestävät Suomen Rauhanliitto – Finlands Fredsförbund, Svenska Fredsvänner i Helsingfors, Helsingin seurakuntayhtymä ja Töölön seurakunta yhteistyössä usean rauhanjärjestön kanssa.
Katso: Rauhanliitto.fi

Kommentoi