Historia

 

Women’s International League for Peace and Freedom WILPF perustettiin I maailmansodan aikana 1915 Haagissa. Kansallisia osastoja nykyisin kaikissa maanosissa yhteensä yli 40. WILPF pitää joka kolmas vuosi kansainvälisen kongressin, jossa mm. valitaan liitolle puheenjohtaja, varapuheenjohtajat ja toimeenpaneva valiokunta. WILPF:llä on konsultatiivinen asema ECOSOC:ssa, UNCTAD:ssa ja UNESCOssa. Omat toimistot sillä on Genevessä ja New Yorkissa.

Naisten Kansainvälisen Rauhan ja Vapauden Liiton, Suomen osaston (nykyisin WILPF, Suomen osasto) perusti Naisasialiitto Unionin pitkäaikainen puheenjohtaja Maikki Friberg 26.11.1926. Osasto on Suomen vanhin naisten rauhanjärjestö.

Osasto on itsenäinen ja riippumaton, mutta toimii yhteistyössä muiden rauhanjärjestöjen kanssa; Olemme mm. Suomen Rauhanliitto, YK-yhdistys ry:n jäsen. Tarkoituksemme on koota naisia toimimaan rauhan ja vapauden, aseistariisunnan ja kansainvälisen yhteistyön edistämiseksi poliittisella, sosiaalisella, taloudellisella ja kulttuurin alueilla.

WILPF:n 26. kansainvälinen kongressi pidettiin Helsingissä 1.8.1995 – 6.8.1995. Osallistujia oli 27 maasta yhteensä, yhteensä 140 henkilöa. Kongressissa olivat puhujina mm. ulkoministeri Tarja Halonen, Helvi Sipilä ja Hilkka Pietilä. Kongressin suojelijana toimi rouva Eeva Ahtisaari. Helsingin asemalta lähti tuolloin myös naisten rauhanjuna Pekingin maailmankongressiin mukanaan 240 naista 42 eri maasta.

Kommentoi