Vaadimme rauhaa Ukrainaan – vuosi kulunut Venäjän hyökkäyksestä

Vuosi sitten 24. helmikuuta Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti Venäjän järjestävän ”erityisoperaation” Ukrainassa. Venäjän joukot ylittivät Ukrainan rajan ja ympäri Ukrainan alettiin raportoida räjähdyksistä. Hyökkäys Ukrainaan oli alkanut.

Vuodessa sota on aiheuttanut silmittömän paljon tuhoa ja inhimillistä kärsimystä: YK:n ihmisoikeusvaltuutetun arvion mukaan ainakin yli 8000 siviiliä on kuollut ja yli 13000 loukkaantunut, joista UNICEF arvioi jo aiemmin liki tuhannen olevan lapsia. Sotilaita on menehtynyt sodan aikana tuhansittain. Lisäksi infrastruktuuria ja koteja on tuhottu, ja suru ja pelko tulevaisuudesta kalvavat paenneita. Arviolta 14 miljoona ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. YK:n tutkijat ovat vahvistaneet, että Venäjä on syyllistynyt useisiin sotarikoksiin Ukrainassa.

Sota ei saa enää jatkua. Venäjän on vedettävä välittömästi ja ehdoitta kaikki sotilaalliset joukkonsa pois Ukrainan alueelta ja sotarikolliset tuotava vastuuseen teoistaan. Kasvanut globaali sotilaallinen vastakkainasettelu aiheuttaa huolta myös tilanteen vaikutuksesta kansainvälisiin ydinaseiden kielto- ja rajoitussopimuksiin. 

Kansainvälisenä yhteisönä emme voi jatkaa lisääntyvän militarismin ja asevarustelun polulla, sillä konfliktien ja väkivallan juurisyinä nämä voivat johtaa vain syvempään konfliktiin. Sen sijaan meidän kaikkien tulisi pyrkiä rakentamaan rauhaa ja ulospääsyä pois väkivallan kierteestä. Ukrainan sota on tehnyt voimapoliittisesta keskustelusta arkipäivää ja haastanut rauhanliikkeen. Siksi nyt on yhä tärkeämpää muistuttaa, että sodat eivät ole väistämättömiä, ja että turvallisuus maailmassa lisääntyy ja konfliktit loppuvat vain rauhanomaisilla ratkaisuilla. 

WILPF Suomen osasto osallistuu 25.2.2023 klo 13 suurmielenosoitukseen vaatimaan rauhaa Eurooppaan. Mielenosoituksen järjestävät rauhanjärjestöt Rauhanliitto, Aseistakieltäytyjäliitto (AKL), Rauhanpuolustajat ja Sadankomitea. Tule sinäkin mukaan! Lisätietoja mielenosoituksesta Facebookissa: https://fb.me/e/2ZVx9mYpD 

Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF) on kansainvälinen naisten rauhanjärjestö, joka toimii aseettoman ja väkivallattoman maailman puolesta. Kansainvälinen järjestö perustettiin ensimmäisen maailmansodan aikana vuonna 1915. Osastoja järjestöllä on tällä hetkellä kaikissa maanosissa, yli 40 maassa. Suomen osasto perustettiin vuonna 1926 ja on maan ensimmäinen naisrauhanjärjestö.

Kommentoi