Syyrian rauhaa rakennettava! Suomelle rauhanpoliittinen ohjelma

Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Ranskan tekemät ohjusiskut Syyriaan eivät ole Rauhanliiton mielestä oikea ratkaisu ja tapa antaa ”viestiä” tässä poliittisessa tilanteessa, jossa Syyrian sota on osa isompaa suurvaltapolitiikkaa. Rauhanliikkeessä ollaan huolissaan, että pommitusten seurauksena konflikti eskaloituu ja ennen kaikkea että ydinasevaltojen suhteen kylmenevät entisestään, vaarallinen uhkailukierre ja aseidenkalistelua vaan pahenee.

Kemiallisten aseiden käyttö on sotarikos, johon syyllistyneet on saatettava vastuuseen teoistaan. Tärkeää olisi nyt saada oikeaa tietoa kemiallisten aseiden käytöstä. Kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) tarkastajien olisi nyt päästävä alueelle tekemään tarvittavat tarkastukset. Myös Suomella olisi annettavaa muun muassa kemiallisten aseiden käytön todentamisessa, jotta faktat saataisiin selville ja syylliset tilille.

Suomen ulkopoliittisten päättäjien pitäisi aktiivisemmin edistää rauhaa ja dialogia, puhua rauhan puolesta, eikä vain myötäillä suurvaltoja.

Suomen Rauhanliitto – Finlands Fredsförbund -järjestöllä oli 15.4.2018 kevätkokous. Rauhanliitto on kattojärjestö 16 suomalaiselle rauhanjärjestölle (WILPF, Suomen osasto on yksi näistä). Se edistää työllään rauhaa, aseidenriisuntaa ja rauhankasvatusta Suomessa ja maailmanlaajuisesti.

Kevätkokouksessa päätettiin myös esittää Suomen hallitukselle, että se perustaisi parlamentaarisen komitean valmistelemaan Suomelle rauhanpoliittisen ohjelman.

Kommentoi