Bahar, vuoden pakolaisnainen

WILPF, Suomen osasto onnittelee hallituksensa jäsentä Bahar Mozaffaria, jonka Suomen Pakolaisapu valitsi vuoden 2017 Pakolaisnaiseksi!

Ohessa hänen pitämänsä puhe WOW-tilaisuudessa 11.3.2017:

”Mielenkiintoni naisten oikeuksien edistämiseen juontaa juurensa jo lapsuudestani. Silloin isäni opastuksella opin unelmoimaan paremmasta maailmasta. Kiitoksia rakas isäni kaikesta, mitä ihmisten ja erityisesti naisten vuoksi teit.

Kiitoksia elämäni tähti, äitini Soraya, loistava valosi on aina ollut vaikeuksissani upea ja kannustava. Kiitos puolisoni Masoud, kun olet ollut rinnallani toteuttamassa ihanaa parisuhdearkea. Kiitos rakkaille lapsilleni Kiarashille ja Katayounille, te annatte elämääni niin paljon iloa, väriä sekä onnea. Kiitos ystäväni Rakas Pirjo, kun olet ollut elämäni läsnä. Kiitos tovereilleni, ihanille ystävilleni ja kollegoilleni. Kiitos myös siskoilleni Nazlille, Nasimille ja Niloofarille, olen ylpeä teistä. Kiitos Suomi, että annoit minulle vaihtoehdon ja mahdollisuuden parempaan elämään.

Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. On muistettava, että Suomen itsenäisyyden puolesta taistelivat myös naiset, jotka uskalsivat unelmoida suuria ja olivat valmiita tekemään kovasti töitä haluamiensa asioiden eteen.

Suomen naiset ehtivät saada jo ennen itsenäistymistä äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden ensimmäisenä Euroopassa. Niiden myötä he saivat puhua asiansa puolesta ja tavoitella naisille poliittista, taloudellista ja yhteiskunnallista tasa-arvoa. Se oli merkittävä edistys naisten yhteiskunnallisessa asemassa.

Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentamisesta ja toteuttamisesta ei voi tietenkään puhua tunnustamatta sen naisasialiikkeen roolia, joka pyrki yhteistyöhön työläisnaisliikkeen kanssa naisten aseman parantamiseksi.

Nyt 2000-luvulla Suomi on yksi maailman taso-arvoisimmista maista, mutta naisten asema yhteiskunnassa ei ole vieläkään yhtä hyvä kuin miesten. Tasa-arvoa on edelleen perusteltava tehokkuuden ja kilpailukyvyn käsiteiden kautta.

Sen takia on tärkeää, että erityisesti naiset, maahanmuuttajanaiset sekä suomalaiset, uskovat siihen, että toisenlaisen maailman rakentaminen on mahdollista ja jopa välttämätöntä: maailman, jossa emme enää tarvitsee sellaista käsitettä kuin sukupuolten tasa-arvo.

Tyttöjen ja naisten aseman parantaminen alkaa tämän päivän valinnoista. Tämä vaatii naisten keskinäistä solidaarisuutta, rohkeutta sekä ahkeruutta myönteisiin muutoksiin.

Rakennetaan yhdessä hyvää tulevaisuutta kaikille!”

Kommentoi