Women’s power to stop war

Huhtikuun lopulla kokoontuu Haagiin tuhansia naisia juhlimaan satavuotiasta WILPFiä ja samalla myös jatkamaan työtä rauhan ja vapauden puolesta.

Tapaaminen alkaa liiton päättävän toimielimen kolmivuotiskongressilla ja jatkuu sen jälkeen kaikille naisille avoimena juhlakonferenssilla. Konferenssiin odotetaan tuhansia naisia ympäri maailman. Teemana on Women´s Power To Stop War. Voit seurata Haagin tapahtumia osoitteeesta womenstopwar.

Vuonna 1915 kokoontui Haagiin yli 1000 naista sekä sotaakäyvistä että puolueettomista maista vaatimaan ensimmäisen maailmansodan välitöntä lopettamista, naisten oikeutta osallistua poliittiseen päätöksentekoon sekä täydellistä ja universaalia aseidenriisuntaa. Se oli WILPFin synty. WILPFin jäseniä ovat olleet mm. Nobelin rauhanpalkinnon saaneet Jane Addams, Emily Greene Balch ja Alva Myrdal. Rauhan perusedellytykset sosiaalinen ja taloudellinen oikeudenmukaisuus, ihmisoikeudet sekä turvallinen sekä elinkelpoinen ympäristö eivät edelleenkään ole kaikkien ihmisten ulottuvilla.

WILPFillä on kansallisia osastoja nykyisin kaikissa maanosissa ja yhteensä yli 40. Liitolla on konsultatiivinen asema ECOSOC:ssa, UNCTAD:ssa ja UNESCOssa. Päätoimipiste on Genevessä ja toinen toimisto New Yorkissa.

Työ rauhan ja vapauden puolesta on kesken ja jatkamme sitä päämäärinä samat asiat kuin 100 vuotta sitten: rauhan, oikeudenmukaisuuden ja turvallisuuden edistäminen. Rauhan perusedellytykset sosiaalinen ja taloudellinen oikeudenmukaisuus, ihmisoikeudet sekä turvallinen sekä elinkelpoinen ympäristö eivät edelleenkään ole kaikkien ihmisten ulottuvilla.

Konferenssissa keskustellaan aseellisten konfliktien perimmäisistä syistä ja etsitään konkreettisia elementtejä kestävän rauhaan. Puhujina on rauhan ja feminismin tutkijoita ja aktivisteja mm. liberialainen Leymah Gbowee( (Nobelin rauhanpalkinto 2011), Jody Williams (Nobelin rauhanpalkinto 1997), Cynthia Enloe (Valtiotieteen professori) ja Amal Bashan (ihmisoikeusjuristi Jemenistä).

Kommentoi