Tavoite numero yksi: RAUHA

Somaliassa pidetään parlamenttivaalit ensi vuonna. Naisten tavoitteena on kampanjoida Vote for a Woman –teemalla ja saada parlamenttipaikoista 40 prosenttia. Vuoden 2005 vaaleissa oli ehdolla seitsemän naista ja 239 miestä. Parlamenttipaikoista naiset saivat kaksi. Naisjärjestöt ovat ajaneet 25 prosentin kiintiötä ja presidentinvaaleissa 2010 johtava puolue sellaisen lupasi, mutta todellisuudessa pienemmän kiintiön (7-15) sisältänyt vaalilaki on edelleen käsittelyssä.
WILPFin Suomen osaston jäsen Eeva Koskinen oli viime vuoden lopussa Hargeisassa Somalimaassa vetämässä koulutusta naisryhmälle, jonka jäsenet tulivat eri puolelta Somaliaa. Naiset olivat valikoituneet kurssille Hawkeena –hankkeen paikallisen yhteistyökumppanin avulla. Suomessa ulkoministeriön tukemaa hanketta tekevät yhdessä Africarewo ja WILPF.
– Osa naisista tähtäsi seuraavien parlamenttivaalien ehdokkaaksi, osa
oli muutoin naisjärjestöaktiiveja, jotka halusivat oppia edistämään naisten asemaa ja yhteiskuntaan vaikuttamista sekä edesauttamaan maan rauhanrakentamista.
Naisten viisivuotistavoitteet olivat huikeita: he halusivat kansanedustajiksi, terveysministeriksi ja lakinaisiksi, tietenkin sillä edellytyksellä jos ovat elossa, Eeva Koskinen kertoo.
Hänen näkemyksensä mukaan siirtyminen perinteisestä klaanijärjestelmästä puoluejärjestelmään
myllertää varmasti voimasuhteita tulevissa vaaleissa, ja naisille se on selvä etu, koska klaanit ovat täysin miesten hallinnassa.
Somalian sisällissota alkoi vuonna 1991 ja klaanien välinen taistelu on nyt muuttunut uudenlaiseksi sodaksi, jossa Al Shabaab-järjestön toiminta terrorisoi ja halvaannuttaa maan kehitystä.
– Tilanne on sekava, maan hallitus vaihtuu tiuhaan tahtiin ja korruptio kukoistaa. Pohjoinen osa eli Somalimaa, missä Hargeisa sijaitsee, on suhteellisen rauhallinen ja vakaa alue, Eeva Koskinen kertoo.
Naisten mahdollisuuksia osallistua tuleviin vaaleihin rajoittavat rauhan, tuen ja turvallisuuden puute. Rauha on kaikkien ykköstoiveena. Eeva Koskinen kertoo, että kursseille osallistuneet haluavat Somaliaan oman 1325 toimintaohjelman. He rupesivat kehittelemään yhteistyöverkostoa Suomen 1325-verkoston mukaan.
– Maassa toimii paljon erilaisia naisjärjestöjä. Yhteistyön oppiminen ja yhteisten tavoitteiden asettaminen on haaste.
Eeva Koskisen mielestä naiset ovat kovista olosuhteista huolimatta vahvoja ja haluavat olla mukana rakentamassa rauhaa ja toimivaa yhteiskuntaa. Demokratialla on kuitenkin paljon haasteita ja nuorille pitäisi alkaa opettaa sen perusasioita koulussa. Äänestäminen ei ole itsestäänselvyys yhteiskunnassa, joka on elänyt sellaista myllerrystä kuin Somalia
Teksti: Pirkko Jyäkorpi
kuvateksti:
Howa on nuori nainen matkalla parlamenttiin. Kurssilaiset tekivät hänelle perusteellisen kampanjasuunnitelman. (kuva: Eeva Koskinen)

Kommentoi