WILPF Suomen osasto vaatii välitöntä tulitaukoa ja kaikkien sotatoimien lopettamista Lähi-idässä. Kaikkien aseiden siirto Israelille, sekä suora että epäsuora, on lopetettava, ja valtioiden on viipymättä määrättävä kattava kaksisuuntainen aseidenvientikielto Israelille.
Vuosi sitten 7. lokakuuta 2023 maailman huomio siirtyi Israelin ja Palestiinan tilanteeseen, kun Hamas hyökkäsi täysin tuomittavasti Israeliin ja tappoi 1 200 ihmistä, joista suurin osa oli siviilejä. Siitä lähtien Israel on itsepuolustukseen ja 7. lokakuun iskun panttivankien vapauttamiseen vedoten osoittanut toistuvasti sellaista aggressiota Gazassa, etteivät tapahtumaketjun inhimilliset seuraukset ole voineet jäädä huomaamatta: kuvat hirvittävistä julmuuksista vyöryvät jatkuvalla syötöllä uutisiin ja puhelimiemme näytöille. Israel on kiihdyttänyt ennennäkemättömällä tavalla hyökkäyksiään Gazan kaistalle ja nyt väkivalta on eskaloitumassa entisestään.
Israelin aggressio tuhoaa nyt myös Libanonia, missä Israelin ilmaiskut ovat lisääntyneet syyskuun lopulta lähtien. Syyskuun ilmaiskut tappoivat yli 1000 ihmistä Libanonissa alle viidessä päivässä (OCHA, 2024). Iskut tiuhasti asutuille siviilialueille ovat näyte samasta taktiikasta, jota Israel on toteuttanut Gazassa. Räjähteiden käyttö siviilialueilla on paitsi kansainvälisen ihmisoikeuslain ja humanitaarisen lain rikkomus, myös vastoin poliittista julistusta siviilien suojelemiseksi räjähteiltä. Tämä on laajasti tuomittava ja lopetettava.
Kymmenet tuhannet siviilit – erityisesti naiset ja lapset – ovat sodan viattomia uhreja
Kehitysapujärjestö Oxfamin selvityksen mukaan Israelin armeija on tappanut Gazassa enemmän naisia ja lapsia vain yhden vuoden aikana kuin mikään muu viimeaikainen konflikti. Varovaisetkin arviot osoittavat, että Gazassa on kuollut yli 6 000 naista ja 11 000 lasta viimeisen 12 kuukauden aikana. Small Arms Survey -tutkimuksen tiedot vuosilta 2004–2021 suorista konfliktikuolemista arvioivat, että aiempi suurin yhden vuoden aikana menehtyneiden naisten määrä oli Irakissa yli 2 600 vuonna 2016. YK:n lapsia ja aseellisia konflikteja koskevat raportit osoittavat Gazan ja Länsirannan konflikteissa kuolleiden palestiinalaislasten määrän. Viime vuoden aikana Gazassa tapettiin yli viisi kertaa enemmän lapsia kuin vuosina 2005–2022 yhteensä.
Hamasin 7.10.2023 hyökkäyksessä lähes 1 200 israelilaista ja ulkomaalaista tapettiin, mukaan lukien vähintään 282 naista ja 36 lasta. Yli 250 ihmistä, joista 38 lapsia, otettiin panttivangiksi. Heistä noin sadan kerrotaan olevan edelleen Gazassa.
Inhimillinen kärsimys on otettava yhtä vakavasti konfliktin molemmilla puolilla. Kaikilla ihmisillä on yhtäläinen arvo ja oikeus elämään. Sodankäynnin ja humanitaarisen oikeuden säännöt sekä kansainvälinen oikeus koskevat kaikki osapuolia. On välttämätöntä suojella siviilejä ja toimia aktiivisesti rauhan puolesta väkivallan pysäyttämiseksi.
Kokonaiskuvaa ei voi ymmärtää ilman historiallista asiayhteyttä
Mediassa on vallalla narratiivi, jossa Hamasin tekemille iskuille ei nähdä mitään asiayhteyttä Israelin asuttajakolonialismin ja miehityksen aiemmasta historiasta, mutta samaan aikaan lokakuun 7. päivän iskuja käytetään perusteluina Israelin toimille 8. lokakuuta 2023 alkaen aina tähän päivään asti. Tämä on niin laillisesti kuin moraalisesti väärin, ja siitä maksavat hengellään sekä palestiinalaiset että nyt myös libanonilaiset siviilit.
Tilanteen laajempaa kontekstia ja juurisyitä ei voi ymmärtää seuraamalla tapahtumaketjua vain 7. lokakuuta lähtien. Israel on jo vuosikymmenien ajan syyllistynyt Palestiinan alueella kansainvälistä oikeutta rikkovaan miehitys- ja erottelupolitiikkaan, joka kaventaa palestiinalaisten tilaa ja oikeuksia. Samat juurisyyt, Israelin miehityshistoria Libanonissa, ovat avain myös laajemman alueellisen tilanteen ymmärtämiseen.
Kansainvälisen yhteisön on otettava kantaa konfliktin leviämistä ja tahallista joukkomurhaa vastaan
Kansanmurha Gazassa jatkuu edelleen. Lisäksi jo aiemmin huolestuttava ihmisoikeus -ja turvallisuustilanne on nyt myös Länsirannalla heikentynyt, sillä Israelin sotilasoperaatiot ja laittomissa siirtokunnissa asuvien asuttajien väkivalta on lisääntynyt siellä hälyttävästi. Israel ei pysäytä Gazan tuhoa ja palestiinalaisalueiden laitonta miehitystä, ellei kansainvälisesti luoda vahvaa painetta konfliktin ratkaisemiseksi oikeudenmukaisella tavalla. Rankaisemattomuus Israelin tekemiä vakavia kansainvälisen oikeuden rikkomuksia kohtaan on rapauttanut koko sääntöpohjaisen järjestelmän uskottavuutta.
Etelä-Afrikan nostama kanne kansanmurhasta Israelia vastaan YK:n kansainvälisessä tuomioistuimessa on herättänyt toiveita palestiinalaisten tilanteen parantumisesta. Vaikka Israelin odotetaan jättävän tuomio noudattamatta, oikeudenkäynnin toivotaan vaikuttavan Israelia tukevien maiden asenteisiin ja sotilaalliseen yhteistyöhön. Yleissopimuksen allekirjoittajilla, kuten Suomella, on velvollisuus estää kansanmurha ja rangaista siitä.
Lisäksi Suomi on sitoutunut konfliktin ratkaisussa kahden valtion malliin, joten nyt on oikea aika tunnustaa Palestiinan valtio ja lisätä näin painetta Israelia kohtaan. Enemmistö YK:n jäsenmaista, 144 maata, on tunnustanut Palestiinan, viimeisimpinä Slovenia, Irlanti, Norja ja Espanja.
WILPF Suomen osasto vaatii välitöntä tulitaukoa ja kaikkien sotatoimien lopettamista. Aseiden ja muiden sotilaallisten resurssien jatkuva toimittaminen Israelille tekee myös muista valtioista ja yrityksistä osallisia näihin julmuuksiin. Kaikkien aseiden siirto Israelille, sekä suora että epäsuora, on lopetettava, ja valtioiden on määrättävä kattava kaksisuuntainen aseidenvientikielto Israelille viipymättä.
Lähteet
https://www.unocha.org/lebanon
https://everycasualty.org/stolen-futures-press-release
https://www.ochaopt.org/content/reported-impact-snapshot-gaza-strip-25-september-2024