Afganistanilaiset ansaitsevat rauhaa ja oikeutta

Talibanin viimeaikaisen nopean valloituksen myötä Afganistan on keskellä humanitaarista kriisiä, joka muodostaa vakavan uhan afganistanilaisille sekä heidän turvallisuudelleen. Erityisesti naiset, tytöt, marginalisoitujen etnisten ja uskonnollisten ryhmien jäsenet, journalistit sekä hallitukselle tai turvallisuusjoukoille töissä olleet ovat vaarassa.

Afganistanilaisten naisten oikeudet – sekä henki – ovat vaarassa

Naiset ja tytöt Afganistanissa ovat kohdanneet poikkeuksellista sortoa Talibanin vallan alla, niin menneisyydessä kuin tänäkin päivänä. Kuten YK:n pääsihteeri António Guterres totesi puheessaan YK:n turvallisuusneuvostolle: “Olemme saaneet hyytäviä ilmoituksia vakavista ihmisoikeuksien rajoituksista läpi koko maan” ja että on olemassa “kertomuksia yhä kasvavista Afganistanin naisiin ja tyttöihin kohdistuvista ihmisoikeusrikkomuksista, nostaen pelkoa paluusta pimeimpiin päiviin.”

Guterres totesi edelleen että “on elintärkeää että Afganistanin naisten ja tyttöjen vaikeasti saavutettuja oikeuksia puolustetaan. He odottavat tukea kansainväliseltä yhteisöltä — sama kansainvälinen yhteisö joka vakuutti että heidän mahdollisuuksiansa laajennetaan, koulutus taataan, vapaudet leviävät ja oikeudet turvataan.”

Silti, vuosien sotilaallinen hyökkäys sekä miehitys eivät ole tuoneet rauhaa. Kun Afganistanin kriisi etenee tänä päivänä, ne monet oikeudet jotka afgaaninaiset sekä -tytöt ovat kahden viime vuosikymmenen aikana omaksuneet ovat vaarassa tulla menetetyiksi, kun väkivalta sekä turvattomuus jatkuvat.

Tämä oli estettävissä. Afgaaninaiset ovat toistuvasti kehottaneet YK:ta, valtioita sekä alueellisia toimijoita varmistamaan naisten ihmisoikeuksien toteutumisen ja että rauhanprosessi tuo vuosia kestäneen tuhoisan konfliktin päätökseen. Afgaaninaiset ovat nostaneet esiin huolensa siviileihin kohdistuvan väkivallan lisääntymisen seurauksista, sekä ihmisoikeuksien puolustajiin, journalisteihin, muihin yhteiskunnan toimijoihin ja rauhan prosessiin kohdistuvista iskuista. Mutta heidän analyysinsä sekä toimintakehotuksensa on jätetty huomiotta.

Maailma ei saa kääntää selkäänsä

Nyt, halki Afganistanin, naiset — mukaan lukien naispuoliset ihmisoikeuksien puolustajat, toimittajat, hallituksen työntekijät sekä monet muut — elävät peläten joutuvansa Talebanin kohteeksi rauhan ja oikeuden nimissä tehdyn työnsä takia, tai yksinkertaisesti vain siksi, että he ovat naisia.

Maailma ei saa kääntää selkäänsä Afganistanille kahdenkymmenen vuoden uhrausten jälkeen. WILPF on syvästi sitoutunut turvaamaan ihmisoikeuksia ja feminististä rauhaa Afganistanissa. Kehotamme kaikkia hallituksia — erityisesti niitä, jotka ovat jättäneet jälkensä kyseiseen maahan — ryhtymään välittömiin diplomaattisiin ja humanitaarisiin toimiin turvatakseen kaikkien ulkomailta turvapaikkaa hakevien tai humanitaarista tukea tarvitsevien afgaanien hyvinvoinnin. Tähän sisältyy välitön evakuointituki (viisumit ja lennot), humanitaarinen apu, rauhanprosessin uudelleenkäynnistäminen ja ovien avaaminen pakolaisille sekä turvapaikanhakijoille.

Liity kanssamme vaatimaan rauhaa, oikeutta ja ihmisoikeuksia, sekä vastuuvelvollisuutta kaikille niille, jotka ovat saattaneet Afganistanin tähän vakavaan tilanteeseen. Jaa tämä sosiaalisessa mediassa ja ota yhteyttä maasi edustajiin vaatiaksesi toimintaa.