Nykypäivää ja historiaa

Women’s International League for Peace and Freedom WILPF

perustettiin I maailmansodan aikana 1915 Haagissa. Kansallisia osastoja on nykyisin kaikissa maanosissa yhteensä yli 40. WILPF pitää joka kolmas vuosi kansainvälisen kongressin, jossa mm. valitaan liitolle puheenjohtaja, varapuheenjohtajat ja toimeenpaneva valiokunta. WILPFillä on konsultatiivinen asema ECOSOC:ssa, UNCTAD:ssa ja UNESCOssa. Omat toimistot sillä on Genevessä ja New Yorkissa.

Naisten Kansainvälisen Rauhan ja Vapauden Liiton, Suomen osaston (nykyisin WILPF, Suomen osasto) perusti Naisasialiitto Unionin pitkäaikainen puheenjohtaja Maikki Friberg 26.11.1926. Osasto on Suomen vanhin naisten rauhanjärjestö.

Osasto on itsenäinen ja riippumaton, mutta toimii yhteistyössä muiden rauhanjärjestöjen kanssa; olemme mm. Suomen Rauhanliiton jäsen. Tarkoituksemme on koota naisia toimimaan rauhan ja vapauden, aseistariisunnan ja kansainvälisen yhteistyön edistämiseksi poliittisella, sosiaalisella, taloudellisella ja kulttuurin alueilla.

Rauhan käsitteeseen sisällytetään aseistariisunta, sosiaalinen ja taloudellinen oikeudenmukaisuus, ihmisoikeudet ja turvallinen sekä elinkelpoinen ympäristö. Erityistä huomiota kiinnitetään naisten ja lasten oikeuksiin ja turvallisuuteen.

WILPFin 26. kansainvälinen kongressi pidettiin Helsingissä 1.8.1995 – 6.8.1995. Osallistujia oli 27 maasta yhteensä yli 200 naista sekä toiset 240 naista, jotka lähtivät Helsingin asemalta naisten rauhanjunalla Pekingin maailmankongressiin. Kongressissa olivat puhujina mm. ulkoministeri Tarja Halonen, Helvi Sipilä ja Hilkka Pietilä. Kongressin suojelijana toimi rouva Eeva Ahtisaari.

WILPFin kiitos rauhanpalkinnon eteen työtä tehneille

WILPF, Executive Committee: This is such a proud moment in our already proud history! Like all of yo

Yleissopimus maailmanlaajuisesta ydinasekiellosta ratifioitava

Avoin kirje Suomen presidentti Sauli Niinistö Ruotsin pääministeri Stefan Löfven Suomen päämin

Esteettömät tiet eteenpäin – valmiuksia kotoutumiseen

Tervetuloa järjestämäämme Esteettömät tiet eteenpäin – kotoutusvalmennukseen! Aika: Torstai

 

Vastaa