Pohjoismaat Naton ulkopuolelle

WILPFin pohjoismaiset osastot ovat toimittaneet oheisen julkilausuman Pohjoismaiden neuvoston jäsenille.

Pohjoismaat Naton ulkopuolelle

WILPF (Women`s International League for Peace and Freedom), Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan osastot vastustavat Natoa ja toivovat, että kaikki Pohjoismaat olisivat Naton ulkopuolella.

Vuonna 1915 perustettu WILPF on maailman vanhimpia rauhanjärjestöjä. WILPF vastustaa Natoa, ja sen 100-vuotisjuhlan manifestissa vuonna 2015 todetaan:

´Nato on kasvava uhka, aggressiivinen ja laajentuva. Sen ydinaseet on viritetty puolustamaan jäsenvaltioiden etuja yhä laajemmalla maantieteellisellä alueella. Nato on purettava, samoin kuin kaikki sotilasliitot ja ulkomailla sijaitsevat tukikohdat.’

Norja ja Tanska ovat Naton jäseniä. Näiden maiden kokemukset osoittavat, että Naton jäsenyyttä ei voi yhdistää rauhantyöhön, aseriisuntaan ja ydinaseiden kieltoon.

Nato on sotilaallinen liittouma, joka on osallistunut sotiin useissa maissa, muun muassa Afganistanissa, Libyassa ja Syyriassa USA:n johdolla.

Naton sodankäynti ei ole johtanut rauhaan tai demokratiaan vaan paikallisen väestön valtaviin kärsimyksiin, ympäristötuhoihin, pakolaisvirtoihin – ja Naton jäsenmaissa ihmishenkien menetykseen ja suuriin kustannuksiin. Viime vuosina olemme myös nähneet, että Nato esiintyy aggressiivisesti Venäjää ja monia muita maita kohtaan ja siten muodostaa uhkan uuden kylmän sodan puhkeamiselle. WILPFin Tanskan ja Norjan osastot ovat esittäneet Tanskan ja Norjan eroa Natosta.

Suomi ja Ruotsi eivät ole Naton jäsenmaita, mutta ovat äskettäin solmineet isäntämaasopimukset, jotka lisäävät yhteistyötä Naton kanssa. WILPFin Suomen ja Ruotsin osastot vastustivat isäntämaasopimuksia ja vastustavat Suomen ja Ruotsin mahdollista Nato-jäsenyyttä.

WILPF työskentelee oikeudenmukaisen rauhan, ihmisten turvallisuuden ja kestävän kehityksen puolesta tasa-arvon näkökulmasta. Näitä tavoitteita ei voi yhdistää Nato-jäsenyyteen.

Lokakuun 27. päivänä 2016

WILPF, pohjoismaiden osastot

Arja Laine Suomi
Annika Skogar Ruotsi
Liss Schanke Norja
Ida Harslöf Tanska

Kommentoi